News

Call: IEEE Transactions on Cognitive and Developmental Systems: Special Issue on Introspective Methods for Reliable Autonomy

The IEEE Transactions on Cognitive and Developmental Systems is calling for papers for a Special Issue on Introspective Methods for Reliable Autonomy in its September 2017 issue. After the successfull IROS 2017 workshop on Introspective Methods for Reliable Autonomy, we are now calling for journal contributions to these interesting topics. Prof. Schwertfeger is part of the Guest Editor team. Please see the call for papers

Date: 
24. 九月 2017

IROS 2017 Workshop Introspective Methods for Reliable Autonomy

The IROS 2017 Workshop Introspective Methods for Reliable Autonomy is calling for papers that deal with the question:

How to assess the quality of internal models, methods and sensor data, used by robots and how to alter their behavior upon this information?

Prof. Sören Schwertfeger is a co-organizor of this workshop. Please see the Call for Papers for submission instructions: http://aass.oru.se/Agora/IROS2017_Introspection/cfp.html

Date: 
14. 七月 2017

SSRR 2017 Call for Participation

The 15th IEEE International Symposium on Safety, Security, and Rescue Robotics 2017 (SSRR 2017) will be held at ShanghaiTech University between October 11 and 13 2017. Please see the conference website http://www.ssrr-conference.org/2017 for the program and registration information.

Date: 
25. 九月 2017

Freshmen Robot Projects

In the "Introduction to Information Science and Technology" course the students of SIST are participating in three robotics labs, with the goal of making a Turtlebot follow a certain path. The following video shows some action from 2015, 2016 (link only works at ShanghaiTech) and 2017 (link only works at ShanghaiTech).

Date: 
1. 九月 2017

STAR标准测试方法实验室开放

七月份,在木匠和STAR实验室学生和工作人员的协助下,新的STAR标准测试方法实验室开放。 它具有由 NIST(美国国家标准与技术研究所)开发的响应机器人的标准测试方法。 部署在STAR实验室的测试方法为60厘米级别,因此它们被设计用于占地面积小的机器人。 更多细节可以在这里找到。

测试方法用于以可重复和标准的方式测试移动机器人的性能。 我们将利用这些测试对测试方法进行研究,并测试和测量上海科技大学开发的机器人的性能。 在RoboCup救援比赛中也使用非常类似的测试,所以我们团队可以在实际的竞赛环境中进行试验。

2017年10月,第15届 IEEE国际安保、安全和救援机器人技术研讨会2017(SSRR 2017)将由上海科技大学Sören Schwertfeger教授主办。 在本次会议期间,将使用STAR标准测试方法实验室的测试方法进行一场小型比赛

(点击查看图片)

Date: 
30. 七月 2017

STAR实验室聚会

7月6日,STAR实验室(包括Mia)的所有成员为了庆祝这个成功的学期,享受了一顿美好的晚餐,随后在KTV歌唱和游戏。

(点击查看图片)

Date: 
6. 七月 2017

高中学生参观STAR实验室

在SIST开放日期间,全国各地的高中生访问了信息科学与技术学院,了解学校正在进行的教学和研究的不同主题。在几天中STAR实验室招待了这些学生,展示了我们的研究,并让他们玩机器人。

(查看图片)

Date: 
14. 六月 2017

纽约时报发表关于Schwertfeger教授的文章


纽约时报摄影师为Schwertfeger教授和机器人拍照以刊登

5月28日,“纽约时报”发表了一篇题为《人工智能的竞赛,中国超越美国?》的文章。 它讨论了中国在如何推动人工智能研究(A.I.)而美国此时正在削减研究经费。 以中国AI研究团队SörenSchwertfeger教授及其研究实验室为例,在文章突出显现了上海科技大学的精湛研究条件。

Schwertfeger教授于2014年8月加入信息科学与技术学院(SIST)担任助理教授,正在研究移动机器人的智能功能,并在搜救机器人领域进行研究。 他还是10月即将在上海科技大学举行的第15届IEEE安保,安全和救援机器人2017年国际研讨会(SSRR 2017)的主席。

Date: 
29. 五月 2017

参加2017RoboCup机器人世界杯中国赛

2017年3月31日到4月4日上海科技大学救援机器人团队(以下称“STAR救援”队)在山东日照参加2017RoboCup机器人世界杯中国赛。我们使用了早期研发的通过智能手机控制的小型低成本救援小机器人参加比赛。“STAR救援”组员通过对RoboCup救援组比赛的学习,对机器人原型机的测试,没有“鸭蛋挂科”并且玩的很尽兴,完成了初步的目标。在我们的努力下我们取得了一些进步。

(点击查看图片和视频)

Date: 
7. 四月 2017

访问生 Edoardo Amadei的到来

在2017年3月到七月期间,访问学生 Edoardo Amadei 会加入 STAR Lab 进行机器人手臂控制的研究。 我们欢迎Edoardo来到上海,并期待有成效的访问!

Date: 
27. 三月 2017

STAR实验室搬迁

在2016年12月20日,上海科技大学自动化与机器人实验室——STAR实验室终于永久地搬到了在新的SIST大楼的STAR中心。 有关我们实验室的更多信息,请参阅实验室页面。 感谢所有帮助搬迁的学生和工作人员!

该实验室位于信息学院大楼的1D-203室(二楼) - 查看STAR中心页面的地图。

点击查看图片

Date: 
20. 十二月 2016

加入STAR实验室的两位新成员

2015年12月有两个学生加入上海科技大学机器人实验室。侯佳维在机器人实验室完成她的毕业论文,标题为"Monocular Visual Odometry on the GPU"(“在GPU上的单目视觉测程”)。而单泽泳着力于研究一个履带机器人。

Date: 
30. 十二月 2015